UN ESTIU A BORNEO

Editorial Barcanova. Sopa de llibres

178 pàgines

Un estiu a Borneo està basada en la història de la seva germana petita que fa de veterinària a Indonèsia i es dedica a tenir cura dels orangutans per tornar-los a la selva.La Clàudia i en Martí són mare i fill. Viuen tots dos sols i estan molt ben avinguts; allà on va l’una va l’altre. Un estiu, l’empresa de la Clàudia decideix enviar-la a treballar fora del país. Com que no pot refusar la proposta de cap de les maneres i tampoc no pot plantejar-se el fet d’endur-se el seu fill, ha de pensar on i amb qui el deixarà: l’única solució és enviar-lo amb la seva germana.

Però la germana de la Clàudia viu a Borneo i és la veterinària d’una reserva d’orangutans! Després de rumiar-s’ho molt, en Martí marxa cap a Borneo carregat d’il·lusió per passar unes vacances totalment diferents de les que pugui viure mai.

L’estada amb la seva tia l’enriqueix en molts aspectes. En primer lloc, aprèn a conviure amb gent d’una altra cultura molt diferent de la seva i a valorar i respectar els seus costums. En segon lloc, coneix de prop la vida dels animals en perill d’extinció i aprèn estimar-los. I, en tercer lloc, l’experiència el fa créixer i aprendre a valorar el que té al seu voltant. La Clàudia, un cop acabada la seva feina, fa una escapada sorpresa a Borneo per trobar-se amb el seu fill i la seva germana.

Espècies en perill d’extinció

En una de les cartes, en Martí diu a la seva mare: «La tieta no para de curar orangutans ferits per furtius, que són gent indesitjable. No acabo d’entendre que hi hagi gent així, mare, però la tieta diu que ja ho entendré més endavant.» (pàg. 113) L’autora posa en evidència la desaparició d’espècies animals a mans de furtius. En aquest cas, són els orangutans els que pateixen la crueltat de l’home. L’autora posa l’èmfasi envers el respecte als animals i la natura.

68 thoughts on “UN ESTIU A BORNEO”

 1. Jo m’estic llegint el llibre a l’escola i la veritat és que m’està agradant molt. Pilar, m’agradaria preguntar-te que és el que va fer que comencessis a escriure. Trobo que els teus llibres són molt bons. Si pots contestar-me molt millor. M’encantaria saber la teva resposta. Agraïments, Anna

  1. Hola Anna,
   ja t’has acabat el llibre? Què t’ha agradat més? Vaig començar a escriure als 11 anys el meu diari, i això m’ha anat molt bé per escriure altres històries que no fossin la meva. En quina escola estudies? Pilar

   1. Hola Pilar. Estic fent un treball sobre el teu llibre, i tinc unes quantes preguntes. Em podries ajudar si us plau???

    PD: M’encanta el teu llibre.

    Molts petons, Salma

   2. Hola Salma, i tant!

    Diga’m quines preguntes tens i miraré de contestar-te-les!
    En quin institut estudies? En quin curs estàs? Segon?

    Una abraçada,
    PIlar

 2. Mercè Manero Sol,e

  Hola Pilar!
  El meu fill Martí s’ha llegit aquest trimestre “Un estiu a Borneo”. A part del nom, el teu personatge és tant el meu fill, que estic pensant enviar-lo aquest estiu amb la tieta Rosa. Llàstima que no la conec. Li vaig llegir la descripció que en fas al primer capítol a la meva mare i es pensava que el coneixies. Val a dir que les notes que treu (o treiem) el meu Martí són una miqueta més bones que les del teu.
  Ha estat una lectura interessantíssima, tan per a ell com per a mi.
  He entrat a la teva pàgina per a conéixer més llibres teus, i no me n’he pogut estar de deixar-te aquest comentari.
  Gràcies per la bona estona que hem passat.
  Una abraçada!

  Mercè

  1. Hola, Mercè!
   m’ha fet molta il.lusió rebre el teu correu.
   T’he de confessar que el Martí està inspirat en el meu fill gran.
   Ja pots veure que tenim coses en comú!
   El llibre es basa en fets reals. La meva germana Rosa, primatòloga, va treballar cinc anys a la clínica d’orangutans de Borneo.
   Actualment treballa en un santuari de ximps a Sierra Leone, Àfrica. I per això vaig escriure un tercer llibre: Un estiu a Tacugama.
   La trilogia, la protagonitzen en Martí i la Mont, i la Rosa, és clar!
   En quin institut estudia el teu fill? Tinc previstes unes visites a alguns centres educatius per parlar amb els lectors dels meus llibres.
   Amb una mica de sort, potser el coneixeré!
   Moltes gràcies per escriure’m!
   Una abraçada,

   Pilar Garriga

 3. Mercè Manero Solé

  Hola, Pilar!
  Gràcies per respondre tan aviat el meu correu. En Martí (Verdeguer) fa 1r d’ESO a l’Institut Damià Campeny de Mataró. Si has de venir per l’Institut a a fer alguna xerrada a Mataró, fes-m’ho saber. Ja tenim pensat llegir els altres dos llibres de la trilogia. Si treu bones notes aquest trimestre ja té lectura assegurada per les vacances de Setmana Santa (i jo també).
  Has de saber que me’l vaig llegir d’una tirada mentre en Martí era a extraescolars. Després havia de fer el treball (l’havia d’entregar el dia següent) i jo volia saber de què anava perquè no el fes amb 5 minuts i em digués que ja estava bé. Val a dir que el proper llibre el llegiré sense tanta pressa.
  Fins aviat!

  1. Hola Mercè,

   t’he enviat un correu al yahoo.com. amb els enllaços de les entrevistes que ens han fet a la tele, a la ràdio i a la premsa.
   Espero que t’arribi. Em pots escriure també al meu gmail.
   una abraçada,

   PIlar

 4. Martí Verdeguer Manero

  Hola Pilar!
  Sóc en Martí, el fill de la Mercè Manero. Ja m’ha explicat tot aixó de que podriem quedar el 30 d’abril. El dissabte passat vaig anar al abacus per encarregar: L’home del bosc i un estiu a Tacugama. Espero que siguin tan bons com el primer! El meu correu es: martiverdeguer@hotmail.es
  Fins aviat!

 5. Hola, jo soc un nen i jo m’estic llegint el llibre a l’escola i la veritat és que m’està agradant molt. Pilar, m’agradaria preguntar-te que és el que va fer que comencessis a escriure?

  1. Hola Christian, vaig començar a escriure a la ateva edat, però no d’una manera sistemàtica. Escrivia les coses que em passaven i que eren importants per a mi. Com havia llegit “El diari d’Anna Frank” a l’escola, vaig tenir la idea de fer jo també el meu diari, i fins avui! Quan l’hagis llegit, ja em faràs algun comentari o suggeriment. D’acord?

 6. Hola jo soc na Zakia he llegit el teu llibre i m’agradat molt com vares pensar escriure el llibre de borneo.

  1. Hola Fadwa! Vius a Barcelona? A l’Abacus i a qualsevol llibreria gran, generalment els tenen. Quan t’hagis llegit algun llibre, no dubtis a escriure’m, d’acord?

 7. hola jo soc na Zakia et vull donar les gracies per contestarme moltes gràcies et vull preguntar. on vius.m’agraderia saber si tens més llibres que aquells dos.

  1. Hola Zakia:
   El segon llibre es diu “l’Home del bosc”, i el tercer “Un estiu a Tacugama”. Els protagonistes continuen sent en Martí i la Mont. Quan t’hagis llegit els llibres, em dius si t’han agradat, entesos?

 8. jo no visc a Barcelona visc a Mallorca a Sant Joan un petit poble vaig a la escola i m’agradaria sebra on vius si vius a mallorca dilluns estas convidada o la meva escola per veura el meu teatra a les 3’20 del horabaixa adeu i sort¡¡¡¡¡¡¡

 9. Hola jo soc na zakia et vull dir que volia anar a la biblioteca de Sant Joan ahí per de el teu llibre per llegir peró aquests dies no puc perque vaig caure vaig anar el metge i ara estic embendada i camin amb croses adeu fins aviat

 10. Hola Pilar, he llegit el teu primer llibre i la veritat és que m’ha agradat molt. Estudio a l’institut IES Icària i la meva professora de català és la Lola Montero que ha treballat amb tu i ens ha dit que el dilluns 8 d’abril en vindràs a fer una visita. Tinc moltes ganes de conèixer-te, adéu i fins aviat,

  Mauqui

 11. Hola Pilar, he llegit el llibre Un estiu a Borneo i m’ha agradat moltíssim. De gran a mi m’agradaria ser escriptora, de fet escric contes llargs des dels onze anys (ara tinc dotze), però encara no he acabat d’escriure cap. Demà vindràs al meu institut, a l’IES Icària, a fer-nos una xerrada. La meva professora és l’Anna Solís. Estic molt impacient! Vull conèixer-te!
  Fins demà!
  Ana

 12. Hola Pilar, m’he llegit el teu llibre (Un estiu a Borneo) i m’ha encantat. Li vaig esplicar al meu pare el llibre i em va dir que coneixia una tal Rosa que s’en va anar a Indonèsia a cuidar orangutans. Li vaig dir que al llibre també surtia una Rosa que va anar a Indonèsia i li vaig ensenyar una foto. El meu pare em va dir que es coneixien fa temps d’un restaurant que es diu Tijuana i que és possible que tu coneixis a la meva tieta Tere.

  1. Hola Maria!! És la mateixa Rosa! Quines casualitats que té la vida! Segur que conec la teva tieta, però de nom , perquè la Rosa en alguna ocasió me n’ha parlat!
   Estic contenta que t’hagi agradat el llibre. Si tens algún comentari o alguna pregunta per fer-me, ja ho saps. M’escrius, entesos?
   I si et llegeixes els altres llibres (L’home del bosc, Un estiu a Tacugama) m’ho fas saber i podem intercanviar impressions!!
   Per cert, en quin centre estudies?

   1. D’acord!!!! Intentaré llegir-los el més aviat possible i ja t’explicaré. A per cert el meu institut és el Montserrat.

 13. La Pilar Garriga ja fa temps de que ba bindre a el nostre institut Damia Campeny Mataró.
  En va firmas autografs en el llibre i ens va enseñar un video que ens va fer garcie a tots
  Gracienes per la teva visita Pilar i espero que vingis un altre vegada.

 14. Hola pila jo he comensat a llegir un estiu a borneo pero ara m’agrada les notes del 2 trimestra les he aproves totes.
  Fins aviat!!!!
  Fadwa

 15. Hola Pilar, sóc l’Ona una nena que va a l’institut Menèndez y Pelayo i a l’institut ens han fet llegir aquest llibre i jo ja m’he le llegit i crec que es un llibre divertidíssim.
  M’ha encantat.

  1. Hola Ona,
   m’agrada molt que m’escriguis i em facis comentaris. Tot ajuda per millorar i continuar endavant. Jo m’ho vaig passar molt bé escrivint i estic contenta que tu hagis passat una bona estona llegint. Estàs fent primer enguany? una abraçada, Pilar

 16. hola pilar soc el Roger de l’institut XXV olimpiada que ens hem llegit el llibre
  el llibre m’ha agradat molt i es molt divertit
  ara hem penso llegir el següent i espero que sigui tant divertit com aquest

  Fins una altra

  1. Hola Roger,
   no saps com m’agrada que m’escriguis. Quan t’hagis llegit “L’home del bosc” o “Un estiu a Tacugama” o “Un estiu al Priorat”, m’ho diràs? Així em podràs comentar i opinar. Et sembla?

 17. Hola pilar jo soc na Fadwa i enguany he tornat a llegir un estiu a borneoa l’institut y el profe. de catala en a dit que vares venir algún any millor si hagessis vengut enguany

 18. Hola, Pilar, sóc la Carla m’he llegit el teu llibre i m’ha encantat! En el meu institut m’han dit que un dia vindràs..i que l’any passat no i vas anar …. el meu institut es el Bosc de la Coma, esper-ho veurat aviat!

  1. Hola Carla!

   M’agrada que m’escriguis! I si t’ho has passat bé llegint el meu llibre, perfecte! Si tens preguntes o dubtes, em tornes a escriure. No tinc constància que hagi de venir al teu institut, enguany. Si de cas, ho comentes als teus professors. Potser hi ha algun error.
   La història que has llegit es basa en fets reals. La meva germana Rosa és veterinària i primatòloga i va estar cinc anys a la clínica d’orangutans que hi ha a l’illa de Borneo.

   Una abraçada, Pilar

 19. Hola Pilar,
  A l’institut ens han fet llegir el llibre “Un estiu a Borneo” per vacances i m’ha agradat molt. Tinc pensat llegir-me els altres dos llibres i espero que siguin igual de xulos. Espero que algun dia vinguis al nostre Institut Públic Númancia de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona).
  Adéu i fins aviat!!

  1. Hola Daniel, moltes gràcies pels teus comentaris.
   M’encantarà saber de tu quan t’hagis llegit el segon: L’home del bosc, el tercer: Un estiu a Tacugama, el quart: Un estiu al Priorat.

   Els quatre llibres tenen els mateixo protagonistes: en Martí i la Mont.
   Espero que t’agradin i que m’escriguis per comentar-los.
   Fins aviat! Bon estiu!! Pilar

 20. Hola pilar soc un nen que estic a l’escola i em tinc que lleguir el llibre un estiu a Borneo, emb podries fer un resumen perque es que no soc un nen que me enteri molt. Gracies atentament Aleix

 21. Me agradat el Llibres de un estío a borneo es uns dels libres preferits ma impresionat el llibre???????? ma camviat la me a vida gracies a la autora de aquet llibre maltés gracies!!!!!!!!!!

 22. Marc Llinares Alcaraz

  Hola Pilar,
  fa uns quants mesos em vaig llegir el llibre ‘Un estiu a Borneo’. La veritat és que em va agradar moltíssim i, penso que llegint-lo enriqueixes la teva pròpia cultura i els teus propis coneixements. Estic impacient per tenir la segona part, ‘L’home del Bosc’! Amb tota la informació que he aconseguit, sé que fas xerrades en diversos instituts, comentant tots els aspectes dels teus llibres. Saps si en vas fer una al col·legi Sant Gabriel de Torroella de Montgrí?
  I, coneixes la Neus Farreró, filòloga i mestra de català? .
  Atentament:
  Marc Llinares ALcaraz, alumne de 1r ESO A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *